Σχέδια βελτίωσης 2017... αναμένουμε!


Σχέδια βελτίωσης, ένα πρόγραμμα που περιμένουν πολλοί, αλλά πραγματικά απευθύνεται ίσως σε λίγους...

Τι επενδύσεις μπορεί όμως να κάνει κάποιος, αγρότης ή κτηνοτρόφος, που θέλει να ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης;


Η απάντηση, σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη του 2012, είναι σχεδόν τα πάντα... εκτός από αγροτικό αυτοκίνητο (πλην των μελισσοκόμων...) και αγορά γης (αν και αυτό φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει στην επόμενη προκήρυξη). Έτσι, αν κάποιος σκέφτεται να επενδύσει στην εκμετάλλευση του, τα σχέδια βελτίωσης είναι το πρόγραμμα που περιμένει. Μπορεί να επιδοτηθεί για την αγορά γεωργικού ελκυστήρα, παρελκομένων, ανέγερσης αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, κτηνοτροφικού και μελισσοκομικού εξοπλισμού, για την εγκατάσταση δενδρωδών καλλιεργειών... και άλλα πολλά.

Στα σχέδια βελτίωσης μπορεί να ενταχθεί κάθε αγρότης ή κτηνοτρόφος άνω των 18.

Περιμένουμε τα σχέδια βελτίωσης μέσα στο 2017 και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα τρέξουν να τα αξιοποιήσουν. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν αυτή τη φορά από 50% έως και 70% (μένει να επιβεβαιωθεί και το προσχέδιο φυσικά...).

Βασική αρχή για να μπορέσει να συμμετέχει κάποιος στα σχέδια βελτίωσης, είναι να έχει ῾πραγματικά῾ το ποσοστό ιδίας συμμετοχής ... Δεν είναι λίγοι οι φίλοι αγρότες ή κτηνοτρόφοι που τεκμηριώνουν τεχνητά την επιλεξιμότητα τους και έπειτα, μετά την έγκριση τους, αδυνατούν να υλοποιήσουν το σχέδιο βελτίωσης τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Σε καμιά περίπτωση δε πρέπει να παραβλέπεται το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής και το ποσό των χρημάτων που προκύπτει από αυτό και θα πρέπει να έχει ο δικαιούχος για να ολοκληρώσει το σχέδιο βελτίωσης του. Η συνηθέστερη αιτία που κάποιος δικαιούχος παραιτείται από ένα σχέδιο βελτίωσης είναι η έλλειψη χρημάτων για να καλύψει την ιδία συμμετοχή.

Πολύ προσοχή χρειάζεται στο σχεδιασμό εξ´ αρχής του προϋπολογισμού της συνολικής επένδυσης που θα προκύψει μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. 


Αναμένουμε την προκήρυξη για περισσότερες λεπτομέρειες και σχόλια...

Διαβάστε επίσης:

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...