Χρονιά ευκαιριών για τους αγρότες;


Είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι φίλοι αγρότες θα απορήσουν με τον τίτλο του άρθρου, αλλά πραγματικά θεωρώ πως μέσα στη συνολικά κακή οικονομική συγκυρία που ζούμε όλοι μας, ίσως παρουσιαστούν και κάποιες ευκαιρίες που θα μπορέσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν αν είναι έτοιμοι και δράσουν εγκαίρως. 

Το μήνα που πέρασε και το μήνα που έρχεται, έγιναν και θα γίνουν πληρωμές. Πληρώθηκε το 48% περίπου της αξίας των δικαιωμάτων και μέσα στο Δεκέμβριο θα πληρωθεί το υπόλοιπο 52%.

Πληρώθηκαν χρήματα σε παραγωγούς, που κάποιοι (και μαζί με αυτούς και εμείς οι μελετητές...) θεωρούσαν χαμένα, όπως οι συμπληρωματικές πληρωμές που έγιναν στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας, μείωσης νιτρικών και λοιπά για τα έτη 2012 και 2013 και όπως φαίνεται υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πληρωθεί και το 2014 για τα προγράμματα αυτά μέσα στο Δεκέμβριο.

Οι πληρωμές για τα παραπάνω προγράμματα ήταν χρήματα οφειλόμενα από τα προηγούμενα έτη, παρόλα αυτά θα αποτελέσουν για πολλούς ένεση ρευστότητας!

Τι ευκαιρίες όμως μπορούν να παρουσιαστούν;

1. Ήδη τρέχει το πρόγραμμα νέων αγροτών και 12.000 νέοι αγρότες θα εκκινήσουν τη γεωργική τους δραστηριότητα μέσα στους επόμενους μήνες λαμβάνοντας ένα πριμ από 17.000€ μέχρι και 22.000€ και ευνοϊκούς όρους ένταξης στα επόμενα προγράμματα. 
2. Υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, για το οποίο γίνεται αγώνας δρόμου (σύμφωνα με πληροφορίες) να προκηρυχτεί μέχρι τέλος του έτους. Κατά τη γνώμη μου όσοι καλλιεργούν κυρίως κτηνοτροφικά φυτά και έχουν ελιές πρέπει να δουν πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί μπορούν να αποκομίσουν για μια πενταετία συμπληρωματικό εισόδημα χωρίς ιδιαίτερες θυσίες.
3. Μέσα στο επόμενο έτος (2017) θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα και προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης. Με τα σχέδια βελτίωσης θα μπορέσουν όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θέλουν, να εκσυγχρονίσουν και αναβαθμίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους με σημαντικό ποσοστό επιδότησης που σε πολλές περιπτώσεις ίσως αγγίζει και το 70%. 
4. Και άλλα... 

Κλείνοντας, θα έλεγα πως επειδή τα παραπάνω προγράμματα και γενικά τα περισσότερα προγράμματα δεν "τρέχουν" κάθε χρόνο (π.χ. τα Σχέδια βελτίωσης και η Βιολογική έτρεξαν το 2012 τελευταία φορά) θα πρέπει όσοι σκέφτονται να εκμεταλλευτούν κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα, να είναι διαρκώς ενήμεροι και σε ετοιμότητα να δράσουν όταν θα βγει η αντίστοιχη προκήρυξη που τους ενδιαφέρει

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που ενημερώνονται καθυστερημένα και πολλές φορές διαπιστώνουν ότι χάνουν ευκαιρίες που δεν έρχονται κάθε χρόνο.... 

Διαβάστε επίσης:


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...