Μια πραγματική ιστορία επιτυχημένου αγρότη!


Συχνά πυκνά ακούμε ιστορίες ανθρώπων που γύρισαν στα χωριά, ασχολήθηκαν με τη γεωργία και έγιναν εύποροι επιχειρηματίες. Σαν αυτούς δε υπάρχουν πολλοί... και ας φωνάζουν στα κανάλια... 

Υπάρχουν όμως πολλοί που επέλεξαν να ασχοληθούν με τη γεωργία και δεν έκαναν λάθος. Θα σας περιγράψω μια ιστορία ενός τέτοιο ανθρώπου που για καλή μου τύχη βρέθηκε στο γραφείο μας και συνεχίζουμε και συνεργαζόμαστε μέχρι και σήμερα. Εκτός από πελάτης ο Μ είναι και καλός φίλος πλέον!

Το 2009 ο Μ (για ευνοήτους λόγους δεν αναφέρω το όνομα του) ήρθε στο γραφείο και μας είπε πως έχει ένα μαγαζί και θέλει να το κλείσει για να ασχοληθεί με το γεωργία. Η αλήθεια είναι πως τότε ακούγαμε και συνεχίζουμε να ακούμε, πολλά τέτοια σχέδια από ανθρώπους απογοητευμένους που όμως δεν υλοποιούνται ποτέ...

Ο Μ όμως είχε "ανοιχτά αυτιά" και όρεξη για συζήτηση και δουλειά όπως αποδείχτηκε και από το αποτέλεσμα. Μας είπε πως είχε κάποια χωράφια με αροτραίες καλλιέργειες, λίγα παλιά μηχανήματα για να κάνει τη δουλειά του και μεγάλη διάθεση για να ξεκινήσει. 

Η πρόταση μας ήταν να ενταχθεί στο πρόγραμμα των "νέων αγροτών" και με τα χρήματα που θα πάρει να βελτιώσει όσο μπορεί τον εξοπλισμό του. Ταυτόχρονα τον ενημερώσαμε για το πρόγραμμα αγοράς γης (που τρέχει ακόμα) για να αγοράσει γη με δανεισμό και επιδοτούμενο επιτόκιο δανεισμού 100%. Και έπειτα θα έπρεπε να περιμένει τα σχέδια βελτίωσης (που τελικά βγήκαν το 2012) για να εκσυγχρονίσει περαιτέρω τα μηχανήματα του.  

Ο Μ αφού τα συζητήσαμε όλα αυτά και κάναμε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό ξεκινήσαμε κάνοντας την αίτηση για το πρόγραμμα νέων αγροτών το 2009.  Ο Μ εγκρίθηκε, όπως και όλοι οι υποψήφιοι νέοι αγρότες τότε και μετά την έγκριση του ο Μ πήρε το 2010 σχεδόν 12,250€ και μέχρι το 2012 άλλα 5000€. Με τα χρήματα αυτά έβαλα κάποια λάστιχα σε κάποια αγροτεμάχια και σε μερικά στρέμματα έβαλε δέντρα (Ροδάκινα, Κεράσια).

Έτσι ο Μ το 2012 έφτασε να καλλιεργεί Σκληρό και Μαλακό Σιτάρι, Καλαμπόκι, Μηδική και καμιά τριανταριά στρέμματα ροδάκινα και κεράσια. 

Ταυτόχρονα από το 2010 και μετά εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα αγοράς γης και μεγάλωσε και άλλο την εκμετάλλευση του. Τα χρήματα που δίνει για την ετήσια δόση δανείου, είναι ελάχιστα περισσότερα από αυτά που θα πλήρωνε για να νοικιάζει τη γη που αγόρασε. 

Το 2012 ήρθαν και τα σχέδια βελτίωσης. Μέσα από αυτά ο Μ έκανε μερικές μικρές βελτιώσεις στον εξοπλισμό του και βελτίωσε έτσι την παραγωγικότητα της εκμετάλλευσης του. 

Επιπλέον, το 2012 βγήκαν τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα για την περίοδο 2012-2016. Μετά την κουβέντα που κάναμε τότε, καταλήξαμε στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας. Εντάχθηκε και στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας (για τα σιτάρια του και τη μηδική του) και μέχρι σήμερα έχει λάβει επιδοτήσεις (με τις όποιες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών) που δε θα έπαιρνε ποτέ, χωρίς να κάνει σημαντικές θυσίες για το ίδιο το πρόγραμμα. 

Σήμερα, 2016 ο Μ ΔΕΝ είναι πλούσιος... τι έχει καταφέρει όμως μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια; 

Κατάφερε να φύγει από μία ζημιογόνα επιχείρηση και να φτιάξει μέσα στη κρίση μια άλλη επιχείρηση από την οποία μπορεί και "ταΐζει" τα παιδιά του  και ζει αξιοπρεπώς την οικογένεια του. 

Όλα αυτά δεν τα πέτυχε καθόλου εύκολα ο φίλος μου ο Μ... άγχος, χρήματα σε επενδύσεις, γραφειοκρατία για όλα τα προγράμματα.... και ευτυχώς υπήρχε και μια μικρή "καβάντζα" γης και παλαιών (έστω) μηχανημάτων για να ξεκινήσει... μέσα σε όλα αυτά ο Μ όπως και όλοι οι νέοι αγρότες του 2009 δεν πήρε ούτε ένα στρέμμα "δικαιώματα" μέχρι και το 2015! 

Αυτός είναι για μένα ο επιτυχημένος αγρότης και πιστέψτε με είναι αρκετοί ανάμεσα μας... μπορεί να γκρινιάζουν λίγο, όμως αυτά τα παιδιά πέτυχαν μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν μέσα στη κρίση και συνεχίζουν να δημιουργούν!

Υ.Γ.: Η ιστορία είναι πραγματική και ο Μ (ευτυχώς για εμάς) υπαρκτό πρόσωπο!

Διαβάστε επίσης:




Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...