Νέοι Αγρότες 2016 & δικαιώματα... μύθοι και αλήθειες


Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η χρονιά των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων... Με την λήψη των νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης άρχισαν οι συζητήσεις για το πως μπορούν να μεταφερθούν αυτά από έναν δικαιούχο σε κάποιον άλλο. 

Επειδή είναι και χρονιά προγράμματος νέων αγροτών καλό είναι να ξεκαθαριστούν ορισμένα θέματα. 

Πολλοί φίλοι πιστεύουν ότι όσοι κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ (2016) φέτος για πρώτη φόρα θα πάρουν δικαιώματα για όλα τους τα αγροτεμάχια ή τα ζώα (βοσκότοπους) όπως έγινε πέρυσι. Δυστυχώς, πρέπει να διαψεύσω αυτό το μύθο, αφού κανείς δε ξέρει ακόμα για πόσους θα φτάσουν τα χρήματα που θα μαζευτούν στο εθνικό απόθεμα. 

Το 2015 είχε προβλεφθεί ένα μεγάλο ποσό για το εθνικό απόθεμα, το οποίο και μοιράστηκε σε όλους τους νεοεισερχόμενους αγρότες (χωρίς κανείς να έχει προβλέψει ότι θα γίνει κάτι τέτοιο...) Αυτοί είναι όσοι έκαναν δήλωση το 2015 για πρώτη φορά, ανεξαιρέτως λοιπών κριτηρίων (ηλικία, εισοδήματα, κλπ...)

Επειδή πήραν σχεδόν όλοι αυτοί δικαιώματα δε ξέρουμε τι περίσσεψε και δε ξέρουμε τι χρήματα θα συγκεντρωθούν επιπλέον από τις διάφορες παρακρατήσεις δικαιωμάτων, αφού φέτος δε χάνονται δικαιώματα έστω και αν δεν ενεργοποιηθούν (για να χαθούν αυτά πρέπει να περάσουν 2 συνεχόμενες χρονιές) 

Για να συνοψίσω θα έλεγα ότι μάλλον πρέπει να κρατάνε "μικρό καλάθι" όσοι κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ για πρώτη φορά φέτος (2016)... και να μη περιμένουν να συμβεί ότι και το 2015... 

Υ.Γ.: Πάντως ελπίζω να διαψευσθώ και να πάρουν όλοι οι φίλοι τα γνωστά σε όλους δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.

Διαβάστε επίσης:

 
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...