Γιατί το 2017 έρχεται το τέλος για τη Βιολογική Κτηνοτροφία;


Το 2017 φαίνεται πως έρχεται το τέλος για τη βιολογική κτηνοτροφία. Γιατί όμως;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή και αυτή προκύπτει από την αδυναμία εύρεσης βιολογικών ζωοτροφών το 2017 αν και εφόσον δε τρέξει κάποιο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας μέσα στο 2016.

Πως επηρεάζει το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας την βιολογική κτηνοτροφία; Για να μπορεί κάποιος να πιστοποιήσει τα ζώα του ως βιολογικά, θα πρέπει να τα ταΐζει με βιολογικές ζωοτροφές (σιτηρέσιο). Οι παραγωγοί στη φυτική παραγωγή που καλλιεργούν βιολογικά είναι μετρημένοι και αν δεν υπάρξει η προοπτική ένταξης τους σε κάποιο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, αποκλείεται (οι περισσότεροι από αυτούς) να συνεχίσουν να καλλιεργούν βιολογικά.

Να θυμίσω πως το 2016 είναι η τελευταία χρονιά για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας. Να σημειωθεί επίσης πως αν κάποιος από αυτούς διακόψει έστω και για κάποιους μήνες, όταν θα ξεκινήσει ξανά θα χρειαστεί μια διετία τουλάχιστον (1ο έτος στάδιο ένταξης - 2ο έτος μεταβατικού σταδίου - 3ο έτος βιολογικού σταδίου) για να πιστοποιηθεί το προϊόν του ως βιολογικό!

Συνοψίζοντας θα πω, πως αν δεν έχουμε νέα προκήρυξη βιολογικής γεωργίας μέχρι τέλος του έτους (συνυπολογίζοντας και τους χρόνους αιτήσεων ένταξης, ενστάσεων, κλπ) τότε είναι σίγουρο πως για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, δύσκολα θα δούμε βιολογική κτηνοτροφία... 


Διαβάστε επίσης:



Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;