Μεταποίηση για το συνεταιρισμό σημαίνει επιτυχία...



Στις μέρες μας οι περισσότεροι συνεταιρισμοί ασχολούνται με τη διαχείριση των δηλώσεων καλλιέργειας και ακόμα περισσότεροι μένουν ανενεργοί...

Εκτός των περιπτώσεων που προανέφερα, υπάρχουν συνεταιρισμοί που κάνουν κοινή διαχείριση των προϊόντων των συνεταιριζομένων. Τέτοιοι συνεταιρισμοί διαχειρίζονται δημητριακά, κηπευτικά, γάλα, και λοιπά προϊόντα. 

Το επόμενο βήμα για την επιτυχία όμως είναι η μεταποίηση των προϊόντων (ή και σε ορισμένες περιπτώσεις η τυποποίηση). Φυσικά η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται υπομονή και επιμονή από τους συνεταιριζόμενους και ίσως και λίγη τύχη. 

Μεταποίηση σημαίνει ότι πλέον ο συνεταιρισμός περνάει στην παρασκευή και πώληση δευτερογενών προϊόντων (σε ορισμένες εξεζητημένες περιπτώσεις μπορεί και τριτογενών). Αυτά τα δευτερογενή προϊόντα μπορεί να είναι: τυρί, γιαούρτι, ψωμί (μείγματα), μαρμελάδες και άλλα. 

Η τυποποίηση δίνει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, η μεταποίηση όμως την εκτοξεύει ... 

Πρέπει όμως να συνυπολογίσουν όσοι θέλουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα ότι όσο ανεβαίνει το επίπεδο μεταποίησης, τόσο περισσότεροι επιστήμονες  (γεωπόνοι, κτηνίατροι, γεωργοοικονομόλογοι, διαφημιστές, λογιστές, κλπ) πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία, αφού ο "δρόμος" προς τη μεταποίηση και πολύ περισσότερο τη διάθεση με ασφάλεια των προϊόντων αυτών, απαιτεί γνώσεις. 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα συνεταιρισμών που έχουν προχωρήσει προς τη τυποποίηση - μεταποίηση:

Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα : Η γνωστή ομάδα κτηνοτρόφων  που κατάφερε και έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος. Επεκτείνεται συνεχώς και δυναμικά.


Περισσότερες πληροφορίες στο site τους: http://www.thesgala.gr


Συνεταιρισμός Αγροτών ΘΕΣγη: Ασχολούνται με τα δημητριακά κυρίως και προχώρησαν στην μεταποίηση δημητριακών καρπών, με σκοπό την παραγωγή μειγμάτων αλεύρων, με τα οποία οι φούρνοι φτιάχνουν ένα εξαιρετικά ποιοτικό ψωμί και όχι μόνο.


Περισσότερες πληροφορίες στο site τους: http://www.thesgi.gr

Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Καλαβρύτων: Οι συνεταιριζόμενοι κτηνοτρόφοι, έχουν προχωρήσει στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων (Τυρί, γιαούρτι, κλπ).



Περισσότερες πληροφορίες στο site τους: http://www.kalavritacoop.gr

Ένωση Πεζών Κρήτης: Οι συνεταιριζόμενοι παραγωγοί παράγουν κρασί και λάδι. Διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά, ενώ έχουν προχωρήσει και σε εξαγωγές.


Περισσότερες πληροφορίες στο site τους: http://www.pezaunion.gr

Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί που εμπορεύονται κομπόστες. Προμηθεύουν με τα προϊόντα τους την εγχώρια αγορά αλλά κυρίως τις αγορές τους εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρας μας είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις στα προϊόντα αυτά. (Μερικούς από αυτούς μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link: http://www.eupeaches.gr 

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι ενεργοί και βιώσιμοι συνεταιρισμοί, δυστυχώς όμως είναι πολλοί λίγοι σε σχέση με τη δυναμική της χώρας μας και τη πληθώρα προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε λόγω της προνομιούχου γεωγραφικής μας θέσης.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 6942692048 - 2410551326
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος

Ποιότητα, Διαφοροποίηση και εφευρετικότητα... το εμβόλιο για τις επιχειρήσεις