Smart θερμοκήπια…

Denver Botanic Gardens - Green House Area from Flickr via Wylio
© 2012 Dave Dugdale, Flickr | CC-BY-SA | via Wylio
Ανά τον κόσμο η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα καθώς επίσης και οι όσο το δυνατόν απώλειες κατά την παραγωγική διαδικασία. 

Τα θερμοκήπια είναι μία από τις λύσεις για να περιορίσουμε αυτές τις απώλειες αλλά φυσικά το κόστος εγκατάστασης τους είναι σημαντικό. Παρόλα αυτά, στα θερμοκήπια η τεχνολογία δίνει λύσεις όσον αφορά τον έλεγχο παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγική διαδικασία με σκοπό τον περιορισμό των απωλειών παραγωγής. 
Photo Credit: "Giardino Botanico - Fondazione Andre Heller - Gardone Riviera - empty green house", © 2010 Elliott BrownFlickr | CC-BY via Wylio

Υπάρχουν λοιπόν εταιρείες που εγκαθιστούν στο θερμοκήπιο αισθητήρες που μετρούν την υγρασία, θερμοκρασία, υγρασία εδάφους, παροχή νερού και πολλά άλλα. Με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός έχει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται μέσα στο θερμοκήπιο του και μπορεί να δράσει αναλόγως. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα alert με sms στο κινητό, όταν κάποιος από τους παράγοντες που μετρώνται στο θερμοκήπιο ξεφύγει από τα επιτρεπτά όρια. 

Και η τεχνολογία προχωρά ακόμα παρακάτω… αν για παράδειγμα στο θερμοκήπιο η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από τα επιθυμητά όρια, τότε μπορεί να ειδοποιηθεί ο παραγωγός με sms  και για κάποιο λόγο αυτός δεν έχει δει αυτό το sms, τότε αυτόματα ενεργοποιείται μηχανισμός και ανοίγουν τα παράθυρα για να μη προκληθούν ζημιές στις καλλιέργειες.  

Ουσιαστικά μιλάμε για … smart θερμοκήπια… 

Σε πολλές περιπτώσεις, η ηλεκτροδότηση αυτών των συστημάτων γίνεται από φωτοβολταϊκά συστήματα και δεν απαιτείτε καν διασύνδεση με πάροχο ρεύματος…

Φυσικά οι εφαρμογές της τεχνολογίας είναι πολλοί περισσότερες αλλά δε μπορούν να αναλυθούν στα πλαίσια αυτού του άρθρου.

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω video:


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, 
Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 2410551326
http://peroulakis.blogspot.gr
https://www.facebook.com/infoagroperoulakis 
www.infoagro.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;