Πως οι αγρότες αγκαλιάζουν το Facebook;

Με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότεροι αγρότες ασχολούνται με τα social media.

Βλέπουμε ανά τον κόσμο selfies αγροτών δίπλα στα αγαπημένα τους ζώα, στο χωράφι ή ακόμα και στα μηχανήματα τους. Όλες αυτές οι φωτογραφίες μπορούν και αναδεικνύουν πολλές πλευρές τις αγροτικής ζωής.

Στο Essex ένας γεωργός  (@willwilson100) συλλέγει selfies γεωργών σε ένα blog το www.Farmingselfie.com  με σκοπό την ανάδειξη της αγροτικής εργασίας σε όλο τον κόσμο από τη Φινλανδία στην Αργεντινή. Στο internet μάλιστα, έχει παρουσιαστεί ο όρος Felfies, ο οποίος προέκυψε από το farmer selfies….

Η Simon Haley είναι σύμβουλος αγροτικών επιχειρήσεων στη Βρετανία και  ξεκίνησε στο Twitter το Μαρ 2012 το #AgriChatUK για να φέρει κοντά τους αγρότες για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα. Μέχρι τον Οκτώβριο, ήταν ανάμεσα στις 10 κορυφαίες τάσεις. Θέματα που συζητόνται εκεί από τους Βρετανούς Αγρότες είναι περί αποδόσεων των καλλιεργειών, ποσοστώσεις γάλακτος, ο καιρός και άλλα.

Τα Socia Media (facebook, twitter, κλπ) είναι "σανίδα σωτηρίας" για τους ανθρώπους που απομονώνονται σε απομακρυσμένα αγροκτήματα ή σε κάποιους που είναι πολύ  απασχολημένοι για να επισκεφθούν φίλους.

Σήμερα, οι νέοι ηλικιακά αγρότες αλλά και πολλοί από τους μεγαλύτερους, έχουν στην κατοχή τους ένα smartphone ή tablet. Μπορείς να δεις φωτογραφίες τους πάνω σε έναν ελκυστήρα ή ακόμα και όταν εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι σύγχρονοι γεωργοί επίσης, μέσω του διαδικτύου και των social media (για την Ελλάδα είναι το Facebook κυρίως), μπορούν και επικοινωνούν μεταξύ τους ή και με εξειδικευμένους ανθρώπους (γεωπόνους, κλπ)  για να συζητήσουν διάφορα θέματα που απασχολούν τη δουλειά τους και να ανταλλάξουν γνώμες.

Επίσης, το Facebook αποτελεί το βασικό μέσο επικοινωνίας της πληροφορίας, μεταξύ των αγροτών, όσων αφορά την αυτοοργάνωση τους. Υπάρχουν αμέτρητα group και σελίδες όπου άνθρωποι του αγροτικού κόσμου συνομιλούν και ανταλλάσσουν απόψεις. Επιπλέον μέσα από τα group αυτά οργανώνουν συλλογικές δράσεις, όπως μαζικές συνάξεις, κινητοποιήσεις και πολλά άλλα. Θα έλεγα, μεταφορικά, ότι τα group αυτά αποτελούν ένα νοητό τραπέζι αγροτικού brainstorming.

Ένα τέτοιο group στο Facebook, στη χώρα μας, που μπορεί να δει κάποιος δεκάδες τέτοιες αναρτήσεις είναι το Farmers Union.gr. Φυσικά δεν είναι το μοναδικό group, αν κάνει μια αναζήτηση κανείς στο Facebook μπορεί να βρει πολλά παρόμοια group ανά τη χώρα και τον κόσμο.

Τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, twitter, Instagram, Pinterest, google+, κλπ) είναι ένας καινούργιος κόσμος, μέσα από τον οποίο μπορεί οποιοσδήποτε φίλος αγρότης να πάρει πολλές χρήσιμες αλλά και άχρηστες πληροφορίες… 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, 
Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...