Γιατί τα νέα μέτρα βουλιάζουν την Ελληνική Γεωργία - Κτηνοτροφία;

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και με τα όσα έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, φαίνεται πως έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελληνική γεωργία, έστω και αν διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός ότι κάποια μέτρα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.
Με τις αυξήσεις που θα γίνουν σε εισφορές, φορολογικούς συντελεστές αλλά και στο κόστος ενέργειας, μετά την κατάργηση των ρυθμίσεων για τις επιστροφές στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα πληγεί σοβαρά ο αγροτικός κλάδος και μάλιστα με όλες αυτές τις αλλαγές να προτείνονται από τους θεσμούς, προς υλοποίηση, το συντομότερο δυνατό.


Οι μικρές εκμεταλλεύσεις είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο γιατί θα αδυνατούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη είναι χιλιάδες οι αγρότες (ποσοστό που σίγουρα ξεπερνάει κατά πολύ το 50%...) που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ και την εφορία. Μετά τις επερχόμενες αυξήσεις οι οφειλές αυτές θα γιγαντωθούν και φυσικά δε θα πληρωθούν ποτέ.


Επίσης, οι μικρές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα είναι ανοργάνωτες. Οι παραγωγοί αυτοί, είτε είναι μεγάλοι σε ηλικία, με αποτέλεσμα να κάνει δύσκολο το έργο της περαιτέρω οργάνωσης της εκμετάλλευσης, είτε είναι νέοι αγρότες, οι οποίοι στα πρώτα τους βήματα και στη προσπάθεια τους να στήσουν και να αναπτύξουν την αγροτική επιχείρηση τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά νέα καταστροφικά, για αυτούς, μέτρα. Λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας και αυτών, η προσπάθεια τους για εγκατάσταση και ανάπτυξη τους, στην Γεωργία γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Λύσεις υπάρχουν;
Υπάρχουν λύσεις αλλά πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις. Οι ομάδες Παραγωγών, οι συνεταιρισμοί, είναι μερικές από αυτές. Η κοινή προσπάθεια και η δημιουργία τελικά οικονομιών κλίμακας, μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής και νομίζω να βοηθήσει στην αύξηση των πωλήσεων και κατά συνέπεια των κερδών, των μελών της ομάδας. Για τις ομάδες Παραγωγών θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο.

Πάντως σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός τόνισε πως στην διαπραγμάτευση θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και για τους νέους αγρότες. Θα προσπαθήσουν να κρατήσουν μειωμένους τους φορολογικούς συντελεστές στις δύο αυτές κατηγορίες, ενώ φαίνεται πως περισσότερο από όλους θα πληγούν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στη περίπτωση αυτή βέβαια δε διευκρινίζεται σε ποια κατηγορία θα ανήκουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Μέχρι σήμερα το εισόδημα από τη σύνταξη του ΟΓΑ λογίζονται ως γεωργικό, ως προς τον προσδιορισμό της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα α γεωργού.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, 
Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;