ΝΕΑ ΚΑΠ 2015 – 2020: Γιατί το 2015 αποτελεί τη σημαντικότερη χρονιά της νέας 5ετίας;

Πολλά ακούγονται στις διάφορες ημερίδες, ενημερώσεις, κλπ και τελικά το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται συνεχώς νέες απορίες και ερωτήματα που ακόμα και οι άνθρωποι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων αδυνατούν να απαντήσουν (π.χ. πόσα κιλά σπόρου σιταριού θα χρειαστούν για να πάρει κάποιος τη συνδεδεμένη; , Τι θα γίνει με το 5% του προγράμματος απονιτροποίησης; Και άλλα πολλά).

Και ενώ ο καθένας προσπαθεί να μάθει με το καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη κρίση του, τι συμβαίνει και τι έρχεται από το 2015 και μετά ο χρόνος τρέχει, οι σπορές γίνονται και τα στρέμματα καλλιεργειών που θα δηλώσει ο καθένας κλείνουν.

Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν για μειώσεις του ΤΣΕΚ 45% σε σχέση με το 2014. Αυτό θα συμβεί για όσους έχουν μοναδιαία αξία δικαιωμάτων το 2015 μεγαλύτερη από 61 € (προσοχή όχι μέσο όρο δικαιωμάτων το 2015 ίσο με 61 €...) ή μέσο όρο δικαιωμάτων για το 2015 μεγαλύτερο από  57,4 € περίπου.

Οι υπόλοιποι ή θα έχουν μικρότερα ποσοστά απωλειών και αν ο μέσος όρος δικαιωμάτων το 2015 είναι μικρότερος του 42,7€ τότε θα έχουν αύξηση της αξίας των δικαιωμάτων μέχρι το 2019 από ελάχιστη έως σχετικά μεγάλη.

Αν κάποιος παραγωγός μπορεί να καλλιεργήσει μεγαλύτερες εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών ή έχει δέντρα χωρίς δικαιώματα αυτή η μείωση, θα μειωθεί και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει και αύξηση της μοναδιαίας αξίας δικαιωμάτων από το 2015 έως το 2019 (υπό προϋποθέσεις).

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως ότι θα δηλωθεί το 2015 θα καθορίσει την αξία των δικαιωμάτων ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ! Ο κάθε παραγωγός θα έχει δικαιώματα διαφορετικής μοναδιαίας αξία και αυτή θα μεταβιβάζεται στο μέλλον από παραγωγό σε παραγωγό. Η αξία αυτή δε θα αλλάζει έστω και αν αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Νέα δικαιώματα θα μπορεί να πάρει κανείς μόνο από το εθνικό απόθεμα ή από μεταβίβαση.

Για το λόγο αυτό θα σύστηνα στους φίλους παραγωγούς να δώσουν ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων που θα δηλώσουν το 2015 γιατί αυτό θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία των δικαιωμάτων του…


Και μη ξεχνάμε ότι 2020 δεν αργεί… 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;