Ολοκληρωμένη διαχείριση Ζαχαροτεύτλων … Έχουμε δρόμο ακόμα για τις πληρωμές

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παραγωγοί – καλλιεργητές ζαχαροτεύτλων ενημερώνονται πως σύντομα θα πληρωθούν την ολοκληρωμένη διαχείριση ζαχαροτεύτλων…

Θα αναφέρω τη διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην πληρωμή και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν οι παραγωγοί αυτό τον καιρό κάνουν αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπει ο αντίστοιχος κωδικός παράλληλης δράσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση ζαχαροτεύτλων για το έτος 2013. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι θα πληρωθούν χρήματα.

Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ οι αιτήσεις ΕΝΤΑΞΗΣ (και όχι πληρωμής) στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης που έγιναν το 2012. Έχουν βγει οριστικά αποτελέσματα και έχει περάσει και ο προβλεπόμενος χρόνος των ενστάσεων.
Από εκεί και πέρα για να φτάσουμε στις πολυπόθητες  πληρωμές:

  1.   Πρέπει οι ενταγμένοι παραγωγοί να υπογράψουν συμβάσεις για την εν λόγω δράση στις αρμόδιες ΔΑΟΚ
  2. Να ανοίξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων πληρωμής για να γίνουν οι αιτήσεις για τα έτη 2012 και 2013.
  3.  Αφού γίνουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα πρέπει μέσα σε 30 μέρες να κατατεθούν και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στις κατά τόπους ΔΑΟΚ
  4. Οι ΔΑΟΚ θα προβούν σε διοικητικούς ελέγχους των φακέλων  και θα στείλουν αντίστοιχες καταστάσεις πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ
  5. Τέλος, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραλάβει τις καταστάσεις αυτές θα προχωρήσεις σε δειγματοληπτικούς διασταυρωτικούς ελέγχους και μόλις ολοκληρωθούν αυτοί, θα προχωρήσει σε πληρωμές.
Να σημειώσω ότι η αντίστοιχη διαδικασία έγινε και γίνεται και στα αντίστοιχα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα της «απονιτροποίησης», «βιολογικής  γεωργίας», «βιολογικής κτηνοτροφίας», κ.α. .

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω λοιπόν, θεωρώ πως δεν έφτασε ακόμα η ώρα για  πληρωμές για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός και αν υπάρξει κάποια Υπουργική απόφαση που αλλάξει την όλη διαδικασία, κάτι που θεωρώ σχετικά δύσκολο. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...