Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2014 και δικαιώματα… 2015

Φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όσους θέλουν να κάνουν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.
Στα περισσότερα χωριά, μάλιστα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στα καφενεία και φήμες δίνουν και παίρνουν. Η δυσκολία αυτή, έγκειται στο ότι κανείς, μα πραγματικά κανείς, δε ξέρει τι θα γίνει το 2015. Συχνά πυκνά φτάνουν στα γραφεία μας παραγωγοί απορριμμένοι και ρωτούν τι θα γίνει με τα δικαιώματα για το 2015 και πως θα τα κατοχυρώσουν αυτά.

Απαντήσεις υπεύθυνα δίνονται δύσκολα. Οι μόνοι μάλλον που πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι, είναι αυτοί που είχαν δικαιώματα και καλλιέργησαν το 2013 και θα συνεχίζουν να καλλιεργούν και το 2014 και 2015 δηλώνοντας τις ίδιες εκτάσεις. Αυτοί φαίνεται πως θα λάβουν τον ίδιο αριθμό δικαιωμάτων ή και περισσότερα, δικαιώματα όμως που μάλλον δε θα έχουν την ίδια αξία με σήμερα.

Όλοι οι υπόλοιποι που προχωρούν σε μεταβιβάσεις ελπίζουν σε κάτι καλό…

Ακόμα και τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ δε μπορούν να δώσουν τελικές απαντήσεις, αφού και οι ίδιοι περιμένουν να ενημερωθούν για το τι ακριβώς θα συμβεί.

Πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει κάποιες «γραπτές» απαντήσεις και οι περισσότεροι γεωπόνοι μελετητές μπορούν να δώσουν κάποιες απαντήσεις επί ορισμένων ερωτημάτων.  

Για τις εξελίξεις σχετικά με τα δικαιώματα από το 2015 και μετά, φαίνεται πως θα έχουμε οριστικές απαντήσεις το καλοκαίρι αυτό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και κατά τη φετινή δήλωση καλλιέργειας για να αποφευχθούν δυσάρεστα αποτελέσματα… με απώλειες χρημάτων και δικαιωμάτων…

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...