Η «νεκρά» περίοδος στο ΥΠΑΑΤ! (Νέοι αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης και άλλα…)


deadtime

Πραγματικά τα τελευταία δύο με τρία χρόνια φαίνεται πως τίποτα δεν έχει γίνει στο ΥΠΑΑΤ που να αγγίζει τη βάση των αγροτών όσων αφορά τα αναπτυξιακά – φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα. Πολλά προγράμματα προκηρύχτηκαν αλλά δυστυχώς ελάχιστα φαίνεται πως προχώρησαν και ακόμα πιο λίγα πλήρωσαν.

Σε τι να πρωτοαναφερθεί κανείς…

Σχέδια βελτίωσης (Μέτρο 121): Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγινε 12-01-2011 και οι αιτήσεις μετά από πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις ολοκληρώθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2011. Από τότε πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια και ακόμα και σήμερα (2-7-2013) υπάρχουν τουλάχιστον 2000(!!!) ανυπόγραφες συμβάσεις και ας ξόδεψε το ΥΠΑΑΤ 100.000 ευρώ συν ΦΠΑ (123.000) σε ιδιωτική εταιρεία για την αξιολόγηση αυτών!!!

Νέοι αγρότες (Μέτρο 112): Οι νέοι αγρότες του 2009 (μέτρο 112) έχουν πληρωθεί το 70% του ποσού με την προηγούμενη ηγεσία και ενώ έχουν κάνει αίτηση πληρωμής για να πάρουν τη δεύτερη (ή Δεύτερη και Τρίτη μαζί) δόση, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι εξ αυτών, ένα ελάχιστο ποσοστό έχει πληρωθεί και οι υπόλοιποι φίλοι νέοι αγρότες περιμένουν στην ουρά…

Απονιτροποίηση – Βιολογικά (Μέτρο 214): Οι προσκλήσεις για τα εν λόγω μέτρα έγιναν τον Ιανουάριο του 2012 και σήμερα (2-7-2013), 1,5 χρόνο μετά, και για τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα 2(!) καλλιεργητικές περιόδους μετά (π.χ. βαμβάκι, σιτάρι), οι παραγωγοί δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις.  Δέσμευσαν όλους αυτούς που υπέβαλλαν αιτήσεις για μια 5ετία, τους υποχρέωσαν να κάνουν αμειψισπορές, αγραναπαύσεις, να πληρώνουν μελετητές και φορείς πιστοποίησης, χωρίς να έχουν πάρει κυριολεκτικά «μία» και χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα εγκριθούν…

Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων (Μέτρο 132): Το συγκεκριμένο μέτρο προκηρύχτηκε το 2009 και με λίγα λόγια επιδοτεί τα έξοδα παραγωγών που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη διαχείριση ή καλλιεργούν βιολογικά για 5 χρόνια. Καμιά πληρωμή δεν έχει γίνει για το συγκεκριμένο μέτρο, σήμερα, 4 χρόνια μετά!

Ολοκληρωμένη διαχείριση βάμβακος: Το συγκεκριμένο μέτρο έδινε στους παραγωγούς βάμβακος περίπου 3 ευρώ ανά στρέμμα. Με την προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος είχε προβλεφτεί η τετραετείς διάρκεια του (2009 – 2013), με δυνατότητα ανανέωσης του για άλλη μια 4ετία (4+4). Η πρώτη τετραετία έληξε το 2013 και το πρόγραμμα δεν ανανεώθηκε.

Ολοκληρωμένη διαχείριση ζαχαροτεύτλων: Οι παραγωγοί υπέβαλλα αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης ζαχαροτεύτλων περί τα τέλη του 2012 με αρχές του 2013. Φαίνεται πως οι φάκελοι είναι ακόμα στη φάση διοικητικού ελέγχου των ΔΑΟΚ, ενώ φημολογείται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις πληρωμές της χρονιάς 2012 – 2013 γιατί το ΥΠΑΑΤ και η βιομηχανία ζάχαρης δεν έκαναν σωστό σχεδιασμό (λεπτομέρειες σε επόμενο άρθρο…).
Εκτός των παραπάνω υπάρχουν τόσα άλλα μέτρα που προκηρύσσονται και περιμένουμε εγκρίσεις και πληρωμές…

Φυσικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ καθημερινά ανακοινώνονται πληρωμές, αλλά δυστυχώς είναι σταγόνα στον ωκεανό αναλογικά με τα χρήματα που θα έπρεπε να «πέσουν» στην αγορά από τα προγράμματα που εφαρμόζονται. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως μόνο τα σχέδια βελτίωσης (μέτρο 121) είναι 500 εκατομμύρια ευρώ!

Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι αππόροια της κρίσης και του δυσκίνητου πλέον κρατικού μηχανισμού λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως μας δίνουν χρήματα και αδυνατούμε να τα εκμεταλλευτούμε!

Για αυτό φίλοι αγρότες υπομονή…

Για την εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ και το www.thessalikigi.gr

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326  
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;