Παγάκια – πως μπορεί να γίνουν από δροσιά… φωτιά!



 Το καλοκαίρι όλοι μας καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πάγου για να δροσιστούμε. Τα παγάκια αυτά μπορεί να βρίσκονται μέσα στο νερό που μας σερβίρεται, στον καφέ, στο ποτό μας και όπου αλλού.

Γνωρίζετε πως για να παράγει κάποιος παγάκια και να τα πουλήσει δεν είναι μια τόσο απλή διαδικασία; Και αυτό γιατί ο πάγος που πάει για κατανάλωση και όχι για ψύξη (π.χ παλιά ψυγεία, ψυγεία πλοίων, κλπ), πρέπει να παράγεται, να συσκευάζεται και να συντηρείται σύμφωνα με τη νομοθεσία που ορίζει ο ΕΦΕΤ…

Με λίγα λόγια η επιχείρηση πρέπει να τηρεί τις αρχές του HACCP και αν είναι δυνατόν να έχει και το ίδιο το πιστοποιητικό για να αποδεικνύεται η τήρηση αυτών. Στις αρχές αυτές συναντώνται οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες το νερό πρέπει να προέρχεται από το δίκτυο ύδρευσης και όχι από γεωτρήσεις για την αποφυγή επιμόλυνσης και εμφάνισης κολοβακτηριδίων, κάτι που άλλωστε ορίζει αυστηρά και η νομοθεσία που περιγράφει το νερό που προορίζεται για την παραγωγή τροφίμων. Επίσης, το προσωπικό και ο χώρος μέσα στον οποίο εργάζεται αυτό, πρέπει να τηρούν βασικές και ειδικές αρχές καθαριότητας. Τα υλικά συσκευασίας (σακούλες), ακόμα και τα απορρυπαντικά πρέπει να έχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας για τρόφιμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μια σακούλα που δεν είναι κατάλληλη για τρόφιμα μπορεί να μεταφέρει στον πάγο τοξικές και καρκινογόνες ουσίες με όλα τα επακόλουθα.

Το πιο συχνό φαινόμενο που παρατηρείτε πάντως είναι η εμφάνιση κολοβακτηριδίων στον πάγο από κακή διαχείριση του νερού και υλικού συσκευασίας. Καλό είναι όσοι καταστηματάρχες αγοράζουν πάγο να ζητούν προϊόν καλής ποιότητας και αν είναι δυνατόν το προϊόν αυτό να είναι πιστοποιημένο με HACCP, τουλάχιστον!

Αξίζει να σκεφτεί κανείς πως μια μολυσμένη παρτίδα πάγου μπορεί να στείλει στην… τουαλέτα, αν όχι στο νοσοκομείο, με δηλητηρίαση και βαριάς μορφής γαστρεντερίτιδα, πολύ κόσμο με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό στο μαγαζί και στον ιδιοκτήτη αυτού.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326 
www.infoagro.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος

Ποιότητα, Διαφοροποίηση και εφευρετικότητα... το εμβόλιο για τις επιχειρήσεις