Αγροτικές συνεργασίες, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί - «ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ» που οδηγούν στην ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

Τελευταία πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι προσπαθούν να συνεργαστούν με σκοπό το κέρδος. 

Πιστεύουν πως αν όλοι μαζί καταφέρουν και πουλήσουν τα προϊόντα τους θα έχουν και καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και θα μπουν σε νέες αγορές. Η ιδέα είναι καλή, στην εφαρμογή «κολλάμε» λίγο. 

Ας δούμε μερικά από τα κολλήματα αυτά… 
  1. Για να μπεις σε μια αγορά πρέπει να έχεις μεγάλες ποσότητες από το προϊόν που θες να προωθήσεις και μάλιστα να τις έχεις όταν το απαιτεί η αγορά. Σε πολλές περιπτώσεις κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αφού η ομάδα πρέπει να έχει χώρους συγκέντρωσης του προϊόντος (αποθήκες, ψυκτικούς θαλάμους, κλπ) και αυτά να συγκεντρώνονται όταν αυτό απαιτείται από τους αγοραστές, το συντομότερο δυνατό. 
  2. Επίσης, το να έχουμε στη διάθεση μας μεγάλες ποσότητες, πολλές φορές δεν αρκεί, αφού δεν είναι λίγα τα Super Market που θέλουν τα προϊόντα που αγοράζουν να έχουν και πιστοποιητικά (π.χ. Βιολογικά, Ολοκληρωμένης διαχείρισης, κ.α.). 
  3. Ποιος είναι αυτός που σε κάθε ομάδα θα αναλάβει να «κλίσει» τις συμφωνίες, να κάνει το “deal” όπως συνήθως λέγεται, για τις ποσότητες και την τιμή που θα πουλήσει η ομάδα; Συνήθως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης για όποιον από την ομάδα αναλάβει αυτήν την αρμοδιότητα. 
  4. Επίσης, για να αναλάβει το marketing ή αλλιώς την εμπορία, κάποιος παραγωγός για το σύνολο των προϊόντων πρέπει να έχει και γνώσεις σχετικά με αυτό που πρόκειται να κάνει. Το να μπει ένα προϊόν σε ένα μεγάλο market, σε κάποιο καλό ράφι ή να γίνει εξαγωγή αυτού, δεν είναι μια απλή διαδικασία (όπως και να έχει δεν είναι λαϊκή…) 
  5. Κερδοφορία μπορεί να έρθει και από τη συμφωνία που γίνεται για τις εισροές της ομάδας (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι, κλπ). Ποιος όμως θα αναλάβει και αυτές τις συμφωνίες;
Γενικά θα πω πως η γενική ιδέα για τις συνεργασίες είναι καλή, ΝΑΙ η συγκέντρωση προϊόντος σε μεγάλες ποσότητες είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο στην αγορά, αλλά χωρίς τη σωστή διαχείριση, από το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό η αποτυχία είναι σχεδόν σίγουρη. Αποτυχία που συνεπάγεται μεγάλη απώλεια χρημάτων για όλα τα μέλη της ομάδας.


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr

Για την εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...