Από τη πόλη στο χωρίο – Από υπάλληλος γεωργός… Είναι μια επιλογή;

Πολλά είναι τα περιστατικά που ακούμε τελευταία, ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω οικονομικής κρίσης και επιστρέφουν στα χωριά τους για να ψάξουν εκεί πλέον τρόπους διαβίωσης.
Πρώην υπάλληλοι που απολύθηκαν από τις δουλειές τους και τώρα θέλουν να γίνουν γεωργοί, μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάνουν επισκέπτονται συχνά τα γραφεία μας και μας ρωτούν για το πώς να κινηθούν γνωρίζοντας πως ο γεωπόνος μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμβουλος στην εκκίνηση μιας τέτοιας προσπάθειας.
Πάντως, για να ξεκινήσει κανείς τώρα να ασχολείται με τη γεωργία και να επιτύχει, δεν είναι απαραίτητο να ξέρει να καλλιεργεί, αλλά νε ξέρει να πουλά! Η πώληση είναι κάτι που αγνοούν στο μεγαλύτερο βαθμό οι φίλοι γεωργοί. Δίνουν το προϊόν τους στον έμπορο –μεσάζοντα «όσο όσο» και αυτό φτάνει στην αγορά με πολλαπλάσια τιμή! Το να μάθεις να καλλιεργείς απαιτεί κόπο, αλλά εξαρτάται κυρίως από τον ίδιο τον παραγωγό κατά πόσο θα κάνει κάποια πράγματα μεθοδικά και σωστά. Το να μάθει κανείς να πουλά όμως θέλει πολύ περισσότερο χρόνο, διάβασμα και πολλές φορές θα έλεγε κανείς ότι είναι και ταλέντο… Κάθε παραγωγός που διαθέτει τα προϊόντα του απευθείας στον καταναλωτή, δεν έχει να φοβάται τίποτα.
Συμπερασματικά θα έλεγα πως τα γίνεις καλός παραγωγός δεν είναι δύσκολο, αλλά να γίνεις και να είσαι καλός πωλητής… είναι κάτι διαφορετικό… και πολύ πιο δύσκολο.
Συμβουλή προς κάθε υποψήφιο νέο παραγωγό: Αν ξέρεις να προωθείς τα προϊόντα σου και έχεις όρεξη για δουλειά τότε η γεωργία είναι μια καλή ευκαιρία, αν όμως έχεις όρεξη για δουλειά αλλά δεν έχεις την πρόθεση να ψάξεις αγορά για να πουλήσεις, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα και η επιτυχία… μακρύτερα από όσο πιστεύεις…

Για την InfoAgro
Περουλάκης  Ιωάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326 - 6942692048

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος

Ποιότητα, Διαφοροποίηση και εφευρετικότητα... το εμβόλιο για τις επιχειρήσεις