Είναι η άσκηση του ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ επαγγέλματος διέξοδος στην ΑΝΕΡΓΙΑ;

Τον τελευταίο καιρό ακούμε διαρκώς ειδήσεις αρνητικές.
Η χώρα μας υποβαθμίζεται στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τα πράγματα φαίνονται (ή τουλάχιστον κάποιοι τα κάνουν να φαίνονται) πως πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και τα οικονομικά μισθωτών και συνταξιούχων, όλο και περισσότερο συρρικνώνονται με τα νέα οικονομικά – φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοινώνονται κάθε μέρα..
Μέσα σε αυτό τον «Τυφώνα» αρνητικών εξελίξεων ένας κλάδος φαίνεται πως επηρεάζεται λιγότερο και αυτός είναι η γεωργία. Μελέτες δείχνουν την επιστροφή των νέων στη γεωργία αφού πλέον φαίνεται πως αυτή αποτελεί μια διέξοδο στο «χαμό» αυτό.
Σύμφωνα με μελέτη των Ι. Τσιφόρου, Γενικού Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, και Χ. Σταυρόπουλου, οικονομολόγου στελέχους της Υπηρεσίας Εκπαίδευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, το 2010 σε σχέση με το 2008 οι νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα ξεπέρασαν τις 32.900, (το 97% από τις οποίες αναλογεί στην γεωργία και το υπόλοιπο στην αλιεία). Στο διάστημα αυτό ανακτήθηκε σχεδόν ολόκληρη η απώλεια των θέσεων εργασίας της περιόδου 2005-2008.
Η αύξηση της απασχόλησης ατόμων ηλικίας 15-44 ετών είναι εντυπωσιακή στο Νότιο Αιγαίο (+52,5%) και στην Κρήτη (+31,9%). Τέλος, στην Ήπειρο η αύξηση των εισερχομένων στην απασχόληση στον γεωργικό τομέα αφορά σε ποσοστό 70% περίπου ηλικίες 65 και άνω.
Το δυναμικό φαίνεται πως είναι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου και οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα είναι νέοι σε ηλικία. Τα δύο χαρακτηριστικά αυτά δημιουργούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία βιώσιμων αγροτικών επιχειρήσεων με έμφαση κυρίως στην ποιότητα και λιγότερο στην ποσότητα. Η λογική αυτή μάλλον είναι και η σωστή. Όσοι δραστηριοποιούνται στη γεωργία και σκοπεύουν να μείνουν σε αυτή πρέπει να κινηθούν με γνώμονα την ποιότητα, εκμεταλλευόμενοι τον τεράστιο κλιματικό πλούτο που έχει η χώρα μας.
Την προσπάθεια δημιουργίας βιώσιμης αγροτικής επιχείρησης έρχονται να υποστηρίξουν και τα κοινοτικά προγράμματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε νέος επιχειρηματίας – γεωργός. Προγράμματα όπως το πρόγραμμα των νέων αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης, τα γεωργοπεριβαλλοντικά (βιολογική γεωργία – μείωση νιτρορύπανσης), κ.α. είναι μερικά από αυτά που έτρεξαν στο πρόσφατο παρελθόν (Νέοι Αγρότες), τρέχουν στο παρόν (Σχέδια Βελτίωσης) και αναμένονται σύντομα στο μέλλον (Βιολογική, νιτρορύπανση, κ.α.). Βασικό ρόλο για την επιτυχημένη προσπάθεια του γεωργού έχουν και οι γεωπόνοι, ο καθένας από το «πόστο» του (μαγαζιά με φάρμακα – λιπάσματα, σποροπαραγωγικές εταιρείες, επιβλέποντες γεωπόνοι, μελετητές, κ.α.) .
Από όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι η γεωργία είναι ένας κλάδος  μάλλον ανερχόμενος στη χώρα μας και χρήζει ιδιαίτερη προσοχής από τους κυβερνητικούς παράγοντες.
Από την άλλη όσοι αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα στο γεωργικό τομέα πρέπει να γνωρίζουν πως δύσκολα κάποιος γίνεται πλούσιος από το γεωργικό επάγγελμα, αλλά… και δύσκολα «πεινάει» …

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;