Καινοτόμες καλλιέργειες – τι πρέπει να προσέξουμε; Εξασφαλίζουν εισόδημα ή είναι μύθος;

mithos
Ακούμε συνεχώς για πολλές και διάφορες καινοτόμες καλλιέργειες, οι οποίες «υπόσχονται»  υψηλά εισοδήματα. Αγρότες αλλά τελευταία και… μη αγρότες ψάχνουν το εύκολο κέρδος από μια νέα καλλιέργεια.
Καταρχήν να διευκρινίσω πως δε διαφωνώ με καμιά έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα για οποιοδήποτε προϊόν, υπάρχουν όμως και πολλά θέματα που επιδέχονται κριτικής.
Πριν επιλέξει κάποιος την καλλιέργεια στην οποία θα επενδύσει, πρέπει να εξετάσει πολλές παραμέτρους. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρει κάποιος υποψήφιος παραγωγός… :
  1. Πριν από όλα κάθε παραγωγός πρέπει να ξέρει που θα πουλήσει το προϊόν του και πως θα το πουλήσει… (μόνος του (το ιδανικό…), θα κάνει κάποια σύμβαση με την εταιρεία που θα παραλάβει το προϊόν του;) και σε τι τιμή;;; Να σημειωθεί πως ένα συμφωνητικό συμβολαιακής γεωργίας, πριν αυτό υπογραφεί από τις δύο μεριές (παραγωγό – έμπορο), είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται σε κάποιο άρθρο του, η ελάχιστη αμοιβή του παραγωγού, η οποία αποτελεί και «μαξιλάρι» ασφαλείας για τον ίδιο… Αν αυτό δε συμβαίνει, αναρωτιέμαι γιατί κάποιος παραγωγός πρέπει να υπογράψει ένα τέτοιο συμφωνητικό;;;
  2. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια που επέλεξε ο παραγωγός πρέπει να μπορεί και να καλλιεργηθεί στην έδρα της εκμετάλλευσης του. Σε κάθε περιοχή πρέπει να εξετάζονται όλοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες για να συμπεράνουμε αν και κατά πόσο η κάθε καλλιέργεια μπορεί να εγκατασταθεί και να ευδοκιμήσει στην εκμετάλλευση του παραγωγού. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, πιθανοί καύσωνες το καλοκαίρι, ταχύτητα ανέμων και άλλα. Ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες που ευδοκιμεί η κάθε καλλιέργεια γιατί υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν περιοχές που να ευνοούν τη φύτευση και ανάπτυξη κάποιον φυτών, αλλά παρόλα αυτά να μην ευδοκιμούν και καρποφορούν όσο επιθυμούμε και η παραγωγή τελικά να είναι μειωμένη. Π.χ. Στη ροδιά… η φύτευση και η ανάπτυξη του φυτού δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες σε οποιοδήποτε υγρό κλίμα, αλλά όταν η υγρασία της περιοχής είναι υπερβολική στην καρποφορία, τότε ο καρπός σχίζεται και χάνει σημαντικό μέρος της εμπορικής του αξίας, με δυσμενείς συνέπειες για την «τσέπη» του παραγωγού.
  3. Πριν εγκατασταθεί κάποια καλλιέργεια, πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα στάδια ανάπτυξης του φυτού και όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται για την ανάπτυξη του, από την φύτευση μέχρι και την συγκομιδή. Ή γνώση όλων αυτών των σταδίων  μας βοηθά να κοστολογήσουμε τα έξοδα της εκμετάλλευσης μας και μάλιστα σε όλα τα στάδια παραγωγής. Π.χ. Ιπποφαές, όπου η φύτευση και ανάπτυξη του φυτού δεν είναι απαιτητική σε έξοδα, αφού το φυτό δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε εισροές, όταν όμως φτάνουμε στη συγκομιδή… τότε τα έξοδα εκτινάσσονται, γιατί αυτή γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις χειρονακτικά…
  4. Εκτός από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, είναι απαραίτητο να εξετάσει ο κάθε παραγωγός το έδαφος που θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια. Μια εδαφολογική ανάλυση δεν κοστίζει πολλά και μπορεί να σας γλυτώσει από πολλές «κακοτοπιές».
  5. Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη φύτευση, μέχρι το φυτό να μπει στην φάση πλήρους παραγωγής είναι σημαντικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί. Για να μπει μια καλλιέργεια σε φάση πλήρους παραγωγής θα χρειαστεί σε αρκετές περιπτώσεις να περάσουν 2 και 3 χρόνια. Μετά από το χρόνο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι το προϊόν θα έχει ζήτηση. Επίσης, ο φίλος παραγωγός θα πρέπει να εξασφαλίσει τα προς το ζην από άλλες καλλιέργειες ή άλλη εργασία για αυτό το διάστημα.
  6. Το κόστος εγκατάστασης μια καινούργιας καλλιέργειας είναι άλλη μια παράμετρος. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο μεγαλύτερο και το ρίσκο μας. Για το λόγο αυτό καλό είναι να υπάρχει γνώση, πριν την απόφαση…
  7. Εκτός από τον έμπορο (ή εταιρεία) που μας μιλά για την οποιαδήποτε νέα καλλιέργεια, καλό είναι να γίνονται ερωτήσεις και σε άλλους ανθρώπους της αγοράς, συνήθως γεωπόνους, που δεν έχουν καμία σχέση με τον υπό διαπραγμάτευση έμπορο (ή εταιρεία). Ένας τέτοιος άνθρωπος – εξωτερικός συνεργάτης, θα βοηθούσε αμερόληπτα στη λήψη της απόφασης μας.
Να σημειωθεί πως όταν κάποιος παραγωγός ή ομάδα παραγωγών ξεκινά και μπαίνει σε διαδικασίες παραγωγής και ίσως (αργότερα) εμπορίας τέτοιων καινοτόμων προϊόντων, καλό είναι να έχει δίπλα της ανθρώπους έμπειρους, πολλών ειδικοτήτων (όπως: γεωπόνο, οικονομολόγο, λογιστή, κ.α.).
Κλείνοντας θα έλεγα, νέες καινοτόμες καλλιέργειες ακούγονται πολλές, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Λανθασμένες επιλογές θα κοστίσουν χρόνο και χρήμα …
Γράφει ο:
Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος, MBA -  Μελετητής
Λάρισα, 2410551326 - 6942692048
www.infoagro.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...