Αγρότης … εύκολο;

agrotis1
Κάθε μέρα ακούω κόσμο να ρωτάει για το τι να σπείρει, τι να καλλιεργήσει σε κάποια «χωραφάκια» που έχει, είτε για να κερδίσει επιπλέον εισόδημα εκτός της βασικής του εργασίας, είτε για να γίνει κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
Εκπομπές στη τηλεόραση παρουσιάζουν πλέον το επάγγελμα του αγρότη ως εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Είναι όμως εύκολο να γίνει κανείς αγρότης;
Καθένας που θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό κλάδο, πρέπει να διαθέτει τέσσερα στοιχεία (συντελεστές παραγωγής):
  1. Γη (Έκταση)
  2. Κεφάλαιο (χρήματα, μηχανήματα, κ.α.)
  3. Εργασία και
  4. Επιχειρηματικότητα (Ικανότητα να κατευθύνει κάποιος μια γεωργική επιχείρηση και κυρίως να πωλήσει το παραγόμενο προϊόν)
Ας δούμε πιο αναλυτικά τους παραπάνω συντελεστές παραγωγής:
ΓΗ
agrotemaxio
Οι περισσότεροι από τους φιλόδοξους νέους ή καλύτερα «νεοεισερχόμενους» αγρότες διαθέτουν μόνο την έκταση και ίσως και κάποια χρήματα που για την εγκατάσταση της καλλιέργειας που θεωρούν πως θα τους αποφέρει κέρδη. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο απλή… Η διαθέσιμη έκταση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αλλά όχι ο μοναδικός…  Ένα «χωραφάκι» στο χωριό, αρκεί;
ΚΕΦΑΛΑΙΟ
tractor-100hp-4wd-yto-1004-
Για να καλλιεργήσει κάποιος θέλει μηχανήματα, αγροτικό αυτοκίνητο, Γεωργικό ελκυστήρα, άροτρο, φρέζα, σπαρτική, κλπ, τα οποία μόνο φθηνά δεν είναι. Άλλοι πάλι λένε πως θα πληρώσουν κάποιον με μηχανήματα για να κάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες. Η πράξη όμως μέχρι σήμερα μας έχει δείξει πως όταν κάποιος μισθώνει προσωπικό για να κάνει τις περισσότερες από τις καλλιεργητικές του εργασίες, το κόστος είναι τόσο ώστε να μη μένει σημαντικό μέρος των εσόδων, στο τέλος, στον ίδιο.
ΕΡΓΑΣΙΑ
agrotisa
Επιπλέον, για να καλλιεργήσει κάποιος χρειάζεται «εργασία» και εξειδίκευση στην καλλιέργεια που έχει επιλέξει. Είναι σχεδόν σίγουρο πως οι πρώτες χρονιές δε θα πάνε τόσο καλά αφού η γνώση και περισσότερο η εξειδίκευση έρχεται με τη πάροδο του χρόνου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
epixeirimatikotita
Τελευταίος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας είναι η επιχειρηματικότητα και αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ που έχει κάποιος να διαχειρίζεται και να συνδυάζει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τους τρεις προηγούμενους συντελεστές παραγωγής ώστε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε όλα αυτά προστίθεται και ο όρος ΔΙΑΘΕΣΗ του προϊόντος, γιατί αν θεωρήσουμε ότι θα έρθει η επιθυμητή παραγωγή και δεν έχει εξασφαλισθεί η «αγορά» που θα πωληθεί το προϊόν μας, τότε όλος ο κόπος μας… πάει «χαμένος»...
Για αυτό λοιπόν, όσοι σκέφτεστε σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφείτε στη γεωργία, σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε πως κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Σίγουρα το να γίνει κανείς γεωργός δεν απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις και πτυχία, θέλει όμως δουλειά, χρήματα και κυρίως ρίσκο… γιατί εκτός όλων των παραπάνω, δε πρέπει κανείς να παραβλέπει και τον παράγοντα «κλίμα» το οποίο δε μας κάνει πάντα το χατίρι…
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;