Καινοτόμες καλλιέργειες χωρίς «αγορά» είναι για… πέταμα!

skoypidia
Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερο γίνεται «ντόρος» για πολλές ελπιδοφόρες καλλιέργειες.
Γίνονται σεμινάρια και ενημερωτικές ημερίδες συνεχώς, και πολλοί είναι αυτοί που ενημερώνουν για τις καλλιεργητικές εργασίες και τις εισροές (φάρμακα και λιπάσματα) που απαιτούνται για κάθε καινοτόμα καλλιέργεια.
Κατά τη γνώμη μου καλό είναι να ενημερώνεται κάποιος παραγωγός για ότι υπάρχει και μπορεί να καλλιεργήσει, αλλά πριν ξεκινήσει το οτιδήποτε πρέπει να αναρωτηθεί και που θα πουλήσει το προϊόν του… Όσο ελπιδοφόρο και να φαίνεται ένα προϊόν και όσο εύκολη να φαίνεται η καλλιέργεια αυτού, αν δεν υπάρχει κάποιος να το αγοράσει, τότε αυτό το προϊόν είναι κυριολεκτικά για… «πέταμα».
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, όταν κάποιος αναφέρεται σε αγορές, πρέπει να μιλάει για πλήθος αγοραστών… Κάποιος πιθανός αγοραστής που μπορεί να αγοράσει το προϊόν μας, δεν  αποτελεί «ΑΓΟΡΑ».
Για να πει κάποιος πως έχει εξασφαλίσει την πώληση του προϊόντος του πρέπει να έχει βρει πλήθος αγοραστών. Γιατί όμως;
  1. Όταν υπάρχει ένας και μοναδικός αγοραστής αυτός ορίζει την τιμή και την ποσότητα που θα αγοράσει στις περισσότερες των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να είναι πραγματικά εξαρτώμενος, και
  2. Όταν οι αγοραστές είναι λίγοι, τότε αυτοί, συνήθως, συνεννοούνται μεταξύ τους για την τιμή αγοράς, και πάλι ο παραγωγός βρίσκεται εγκλωβισμένος. (εδώ μιλάμε για καρτέλ).
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φίλων παραγωγών που πόνταραν και καλλιέργησαν τέτοια προϊόντα, αλλά δυστυχώς όταν έφτασε η ώρα της διάθεσης βρέθηκαν προ εκπλήξεως… είτε γιατί τελικά αυτοί που υπόσχονταν την αγορά αυτών είχαν εξαφανιστεί… είτε γιατί η τιμή πώλησης του προϊόντος αυτού, δεν ήταν τελικά η αναμενόμενη.
Απ’ όλα τα παραπάνω θα πρότεινα σε κάθε φίλο καλλιεργητή, πριν προχωρήσει στην καλλιέργεια της οποιαδήποτε φαινομενικά ελπιδοφόρας καλλιέργειας να εξασφαλίσει με κάθε μέσο την πώληση του προϊόντος του.
Γράφει ο:
Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος, MBA -  Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...