Πολλοί κτηνοτρόφοι απεντάσσονται από τα προγράμματα ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΤΙ και ΠΟΙΟΣ φταίει;

ktinotrofoi
Σε όλη την Ελλάδα, καθημερινά φτάνουν αποφάσεις απένταξης για τους κτηνοτρόφους που εντάχθηκαν στα προγράμματα Νέων γεωργών τις περιόδους 2005 και 2006, με αποτέλεσμα
να υποχρεώνονται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν πάρει μέχρι σήμερα.
Ας δούμε όμως τι και ποιος φταίει.
Ο πρώτος λόγος απένταξης είναι ότι οι κτηνοτρόφοι αυτοί δεν έκαναν αίτηση πληρωμής β΄ δόσης για να αποδείξουν την βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης τους εμπρόθεσμα (εντός πενταετίας) και να πάρουν την δεύτερη δόση. Στην περίπτωση αυτή απεντάσσονται από το πρόγραμμα και επιστρέφουν την δεύτερη δόση. Το ποσό της επιστροφής βεβαιώνεται και στην εφορία.
Δεύτερος λόγος και συνηθέστερος είναι πως οι κτηνοτρόφοι αυτοί δεν προχώρησαν στην διαδικασία έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδος τους ως όφειλαν αφού είναι δεσμευτικός όρος για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα τους.
Η αλήθεια είναι πως και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιπτώσεις δεν δραστηριοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν την διαδικασία έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής τους μονάδας, πιστεύοντας πως το κράτος θα τους … «ξεχάσει». Δυστυχώς όμως δεν του ξέχασε και τώρα καλούνται να «πληρώσουν» τις συνέπειες και να επιστρέψουν την επιδότηση που έλαβαν ως πρώτη δόση.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι κτηνοτρόφοι δεν ξεκίνησαν την διαδικασία έκδοσης άδειας λόγω του αυξημένου κόστους.
Στις περισσότερες, όμως, των περιπτώσεων πάντως, οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι είτε ξεκίνησαν τη διαδικασία αδειοδότησης εδώ και κάποια χρόνια (2 τουλάχιστον…) και δεν τελείωσαν ακόμα, είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ γιατί δεν ήξεραν από πού να… ξεκινήσουν! Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η διαδικασία αδειοδότησης έχει αλλάξει τουλάχιστον τρεις φορές και οι υπηρεσίες για διαφόρους λόγους έχουν αλλάξει δικαιοδοσίες και καθήκοντα επίσης πολλές φορές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εν λόγω κτηνοτρόφους. Οι ίδιες οι υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις απαντούν εγγράφως, πως αδυνατούν να προχωρήσουν την διαδικασία είτε, γιατί περιμένουν νέες αποφάσεις, είτε γιατί από το δήμο έχουν περάσει πλέον στις αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειών και δεν τους έχουν ενημερώσει ακόμα για τα νέα τους καθήκοντα…
Πάντως καλό είναι όσοι παίρνουν στα χέρια τους απόφαση απένταξης να προχωρήσουν στη διαδικασία ένστασης γιατί όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται και απεντάσσονται και ποτέ κανείς δε ξέρει τι μπορεί να συμβεί, όταν μάλιστα το πρόβλημα φαίνεται να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Άρθρο για την εφημερίδα: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
Περουλάκης Γιάννης,
Γεωπόνος – μελετητής, Λάρισα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;