Σκληρό σιτάρι – 9 €/στρ και AGRO 2.1 – 2.2 (Περουλάκης Ι.)


agrocertΑπό τέλη Μαρτίου κυκλοφορεί το ΦΕΚ που λέει πως όσοι επιθυμούν του χρόνου να πάρουν το ποιοτικό παρακράτημα, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι από €/στρ  και πάνω,
θα πρέπει να συμμετέχουν σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης με σκοπό να πάρουν το πιστοποιητικό AGRO 2.1 – 2.2 .
Να σημειωθεί ότι για να δημιουργηθεί και να πιστοποιηθεί ένα σύστημα Agro πρέπει να υπάρχει πλάνο 3ετίας.
Έχουν κιόλας σχηματιστεί ομάδες – σχήματα με σκοπό την απόκτηση του πιστοποιητικού Agro 2.1 – 2.2 για την καλλιεργητική περίοδο 2010 – 2011.
Για να γίνει η όλη διαδικασία θα πρέπει κάθε ομάδα να έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  1. Το σύμβουλο που θα φτιάξει και θα τηρήσει το σύστημα στη διάρκεια της 3ετίας.
  2. Γεωπόνο επιβλέποντα ή γεωπόνους επιβλέποντες αφού σύμφωνα με το πρότυπο δεν μπορεί κάποιος επιβλέποντας να έχει υπό την επίβλεψη του πάνω από 10.000 στρέμματα ανά εκμετάλλευση, όταν στις ομάδες σκληρού σιταριού μιλάμε συνήθως για ομάδες μεγαλύτερες των 10.000 στρεμμάτων.
  3. Το φορέα πιστοποίησης που θα έρθει στο τέλος, και αυτό γίνεται συνήθως την εποχή που το προϊόν συγκομίζεται, να πιστοποιήσει την όλη διαδικασία.
Πρέπει να γνωρίζουν όσοι εκ των γεωπόνων συναδέλφων έχουν μαγαζιά με γεωργικά εφόδια ότι ΔΕΝ μπορούν να έχουν το ρόλο του επιβλέποντος σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης γιατί το απαγορεύει το ίδιο το πρότυπο, αντιθέτως μπορούν να αξιολογηθούν μέσα σε ένα σύστημα και να αποτελέσουν τους προμηθευτές σπόρων ή γεωργικών φαρμάκων – λιπασμάτων στην ομάδα.
Όσοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν για να δημιουργηθούν τέτοιες ομάδες πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους συμβούλους που ασχολούνται με τη σύνταξη συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αφού ένα σύστημα αρχίζει να τρέχει από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου κάθε προϊόντος.

Για την InfoAgro
Περουλάκης  Ιωάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326 - 6942692048

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;