Η μετά το 2013 εποχή και η ελληνική γεωργία!

Όλη αυτή η κρίση που χτύπησε την Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το Ευρωκοινοβούλιο και να αναθεωρήσει κάποιες αρχές και στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που θα ισχύσει μετά το 2013 η οποία ενώ δεν έχει ακόμα ψηφιστεί προκαλεί ανησυχίες σε Ευρωπαίους και Έλληνες αγρότες.

Από τις 6 Ιουλίου 2010, έχουν τεθεί οι νέοι στόχοι από την επιτροπή γεωργίας του  Ευρωκοινοβουλίου και μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι δε θα μειωθεί ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ (2013 – 2020), κάτι που ζητούσαν οι βόρειες χώρες.
 Μια πολύ σημαντική εξέλιξη όμως είναι η οριστική αποσύνδεση της παραγωγής με τις επιδοτήσεις, οι οποίες θα δίνονται μόνο με τη μορφή στρεμματικής ενίσχυσης, έχοντας όμως γνώμονα τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την παραγωγή!
Στην Ευρώπη έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι μέχρι το 2050 οι ανάγκη σε τρόφιμα θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της γης. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος, για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας αναφέρει ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σταματήσει η παραγωγή γεωργικών προϊόντων στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου περιλαμβάνεται και η επισήμανση πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλείσεις στην ενιαία στρεμματική ενίσχυση σε όλη την Ευρώπη. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο μέσος όροςστρεμματικής επιδότησης σε όλη την Ευρώπη είναι 12 ευρώ ενώ στην Ελλάδα 60 ευρώ, τότε μετά το 2013 θα πρέπει να αναμένουμε ενιαία στρεμματική ενίσχυση για την Ελλάδα (για όλες «σχεδόν» τις καλλιέργειες, ακόμη και αυτές που δεν επιδοτούνται σήμερα) της τάξεως 35-40 ευρώ / στρέμμα.
Επίσης η νέα ΚΑΠ δίνει έμφαση στις μικρού μεγέθους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκές μονάδες, ανεμογεννήτριες,  κ.α.) με σκοπό όμως οι αγρότες να καλύψουν τις ανάγκες τους και όχι να πουλήσουν ρεύμα σε 3ο πάροχο (π.χ. ΔΕΗ)!
Φυσικά από τη νέα ΚΑΠ δε μπορούν να λείπουν τα πιστοποιημένα προϊόντα όπως Ολοκληρωμένης διαχείρισης, ΠΟΠ, βιολογικής παραγωγής, κ.α. , τα οποία είναι πολύ πιθανόν να τυγχάνουν επιπλέον επιδότησης.
Από την παραπάνω μικρή ανάλυση καταλαβαίνει κανείς πως οι επιδοτήσεις και μετά το 2013 θα συνεχίσουν να δίνονται στους γεωργούς αλλά η σημαντική διαφορά με σήμερα είναι ότι θα δίνονται σε αυτούς που θέλουν κάνουν επενδύσεις για να παράγουν περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα. Με λίγα λόγια θα υπάρχουν «Ευρωπαϊκά» χρήματα για Νέους αγρότες, Σχέδια βελτίωσης, Βιολογική γεωργία, Ολοκληρωμένη διαχείριση, Βιολογική κτηνοτροφία, κ.α. αλλά δεν θα υπάρχει η συνδεδεμένη με την παραγωγή ενίσχυση. Το γνωστό “check” όπως το λένε οι αγρότες μας, μάλλον θα έχει πολύ μικρότερη αξία, αμελητέα θα έλεγα, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, ιδίως για τις γνωστές μεγάλες καλλιέργειες.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος - Μελετητής
ΛΑΡΙΣΑ 2410551326, 6942692048

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;