Σχέδια βελτίωσης 2011 – Κάποιες χρήσιμες οδηγίες προς τους υποψήφιους επενδυτές

Εντός ολίγων ημερών προκηρύσσονται τα πολυπόθητα σε αγρότες και όχι μόνο, σχέδια βελτίωσης.
Όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον είναι έντονο και πολλοί αγρότες ρωτούν για να μάθουν λεπτομέρειες. Η αλήθεια είναι πως με τα σχέδια βελτίωσης κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα και να επιδοτηθεί για αυτά (γεωργικός ελκυστήρας, αποθήκη, στάβλος, περιφράξεις, φυτεύσεις, αρδευτικά, φωτοβολταϊκά, και άλλα πολλά). Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος γεωργός ή κτηνοτρόφος μπορεί να φτάσει τις 500.000 ευρώ (με πολλούς περιορισμούς όμως…) και να επιδοτηθεί από 40% έως 60% του καθαρού ποσού (χωρίς το ΦΠΑ) αναλόγως της περιοχής που μένει και αν είναι νέος αγρότης (του 2009) ή όχι.
Δεν είναι λίγοι οι φίλοι παραγωγοί που δεν ξέρουν πώς και από που να ξεκινήσουν. Λύση στο πρόβλημα αυτό καλείτε να δώσει ο μελετητής, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες των υπουργικών αποφάσεων. Είναι όμως και μερικές ενέργειες  που μπορεί ο υποψήφιος επενδυτής να κάνει για να βοηθήσει τον εαυτό του και το μελετητή του και τελικά να επιταχύνει τη διαδικασία υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας του.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
1.      Καταγραφή των επενδύσεων που θέλουμε να επιδοτηθούν από το σχέδιο βελτίωσης. Δεν είναι σίγουρο πως θα επιδοτηθεί ότι θέλουμε να κάνουμε αλλά για να το μάθουμε πρέπει να ρωτήσουμε… και αν δε καταγράψουμε τι θέλουμε να κάνουμε σίγουρα κάτι θα ξεχάσουμε.
2.      Συλλογή προσφορών – προτιμολογίων για τις επενδύσεις που θέλουμε να εντάξουμε στο σχέδιο βελτίωσης. Καλό είναι για κάθε επένδυση που θέλουμε να κάνουμε να μην απευθυνόμαστε μόνο σε μια εταιρεία. Π.χ. για την αγορά ενός γεωργικού ελκυστήρα θα πρέπει να πάρουμε προσφορές από όσες εταιρείες μπορούμε και να δούμε τι τελικά μας συμφέρει.
3.      Άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τους μελετητές. Όταν δε γνωρίζουμε κάτι, καλό είναι να ρωτάμε. Είναι προτιμότερο να φτιάχνεις κάτι σωστά από την αρχή, παρά να τρέχεις να το διορθώνεις μετά… και σίγουρα μια ερώτηση με ένα τηλεφώνημα στο μελετητή σας για κάποια ενέργεια που θέλετε να κάνετε και δεν είστε σίγουροι μπορεί να σας γλιτώσει από κόπο και πολλές φορές από σπατάλη χρήματος.
4.      Ενημερωθείτε για προθεσμίες – ημερομηνίες. Καλό είναι να παρακολουθείτε τα γεγονότα. Ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος για να ενημερώνετε κανείς στις μέρες μας είναι το internet. Είναι σίγουρο πως αν βγει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα σχέδια βελτίωσης θα «βουίξει ο ιντερνετικός τόπος!». Πάντως είναι σχεδόν σίγουρο πως μόλις βγει η προκήρυξη θα σας ενημερώσει και ο μελετητής σας.
5.      Ακολουθήστε τις συμβουλές του μελετητή σας κατά γράμμα γιατί είναι σίγουρο πως αυτός ξέρει καλύτερα από εσάς. Μην ακούτε ότι κυκλοφορεί στον αέρα από τον καθένα και για ότι απορίες έχετε απευθυνθείτε μόνο σε αυτόν που θα αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου σας.
Αυτές είναι κάποιες μικρές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία του σχεδίου βελτίωσης σας. Μη ξεχνάτε ότι πρέπει να επενδύσετε σε ότι πραγματικά χρειάζεστε γιατί αυτά τα σχέδια βελτίωσης θα είναι μοναδική ευκαιρία και μάλλον η επόμενη θα αργήσει πολύ να έρθει…

    Για την InfoAgro
Περουλάκης  Ιωάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
email: peroulakis@infoagro.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;